Aline Acke
visual
Project

Van Doctor in de Biochemie en Biotechnologie naar Process Engineer in Life Sciences

In februari 2022 behaalde ik mijn PhD diploma in de Biochemie en Biotechnologie aan de KULeuven en had ik de kans om tijdens mijn doctoraat onderzoek te verrichten binnen het departement chemie met een focus op moleculaire microscopy. Door gebruik te maken van high-end microscopy technieken bracht ik niet enkel specifieke interacties binnen menselijke cellen in beeld maar in samenwerking met de afdeling moleculaire virologie en gentherapie op Gasthuisberg bestudeerde ik ook hoe bepaalde virussen, zoals bijvoorbeeld het alom gekend HIV virus, binnendringen in de kern van onze cellen. Na een intense periode van 4 jaar sloot ik dit hoofdstuk in schoonheid af en was het tijd om een nieuwe weg in te slaan.

Om mezelf stress te besparen tijdens de laatste loodjes van mijn onderzoek was ik ruim op voorhand gestart met zoeken naar een geschikte job. Door mijn achtergrond lag mijn focus uiteraard vooral op jobs binnen de farma en life science industrie. Een beetje Google werk met deze zoektermen zorgde ervoor dat ik op de website van Advipro terecht kwam en wat ik daar allemaal zag en las sprak mij zo erg aan dat ik al snel besloot een LinkedIn connectie te maken. Hieruit volgden twee fijne gesprekken en ruim een halfjaar voor afstuderen besloot ik dan ook om bij Advipro te starten.

Op 7 maart 2022 was het dan eindelijk zo ver: mijn eerste werkdag bij Advipro. De stap van de academische wereld naar de farmaceutische industrie was bij deze officieel gezet. Via een uitgebreid trainingsprogramma kon ik samen met de andere startende collega’s reeds proeven van alle mogelijkheden binnen onze sector en kregen we een goede kapstok mee om op verder te bouwen tijdens onze eerste projecten. Door mijn ervaring in het schrijven van Engelse wetenschappelijke teksten mocht ik onmiddellijk tijdens mijn opleidingstraject mee ondersteuning bieden bij het uitwerken van operating procedures voor een startend farmaceutisch bedrijf in Nederland. Daarnaast mocht ik ook enkele keren mee op pad met de afdeling testing & validation waardoor mijn dagen steeds afwisselend waren. Uiteraard zorgde deze vliegende start ervoor dat ik nog meer uitkeek naar mijn eerste officiële project en na een pittig kennismakingsgesprek kreeg ik dan ook het verlossende antwoord dat ik mocht starten als Process Engineer binnen het MSAT downstream team van Sanofi.

Sanofi is een biofarmaceutisch bedrijf met zowel binnen als buiten België meerdere sites. De site van mijn project is de productiefaciliteit in Geel. Hier ligt de focus vooral op de productie van monoklonale antilichamen en enzymes die gebruikt kunnen worden bij zeldzame ziektes, denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Pompe. Door gebruik te maken van levende cellen die opgegroeid worden in grote bioreactoren kunnen deze complexe biologische moleculen gevormd en later opgezuiverd worden via een uitgebreid downstream proces om zo tot het finale product te komen.

Mijn rol als Process Engineer – Purification

Als Process Engineer bij het downstream team werk ik samen met andere wetenschappers binnen de tak van de productopzuivering. Hier bied ik mee ondersteuning bij de product opvolging van de monoklonale antilichamen waarbij alle data die binnenkomt van de plant en quality control wordt opgevolgd en nagekeken. Wanneer bepaalde data niet binnen de gewenste waardes ligt zal dit verder onderzocht en besproken worden om een mogelijke oorzaak van deze afwijking te vinden en te rapporteren. Op deze manier kunnen wij ons verzekeren dat elke batch die vrij zal komen aan alle strenge vereisten voldoet en we dus een goede product kwaliteit en opbrengst bekomen. Naast deze continued process verificatie, werk ik ook nog mee aan een tech transfer project. Dit houdt in dat een nieuw product getransfereerd zal worden vanuit een ander bedrijf om in Geel in productie gebracht te worden. Deze transfer vereist uiteraard validatie van zowel het proces als de equipment voor een eerste run effectief kan opgestart worden binnen de plant.

Ondanks dat ik nog deels in een trainingstraject zit binnen Sanofi als recente starter zorgen de twee verschillende projecten waar ik al op kan werken voor voldoende dagelijkse variatie binnen mijn job. Daarnaast zorgt de sterk biotechnologische achtergrond van dit bedrijf er ook voor dat ik me al snel thuis voel op de campus en binnen dit veld door mijn eigen wetenschappelijk achtergrond. Ik ben er dan ook zeker van dat ik in de toekomst hier nog veel zal mogen bijleren en ook voor nieuwe uitdagingen zal mogen komen staan die mijn werk iedere dag weer boeiend maken!